Grib Skov Trop

Grib Skov Trops 25års jubilæum

Den 9. juni kunne Grib Skov Trop fejre 25års jubilæum. Det blev et brag af en fest - ikke mindre end 340 gæster var med til at fejre vores jubiluæm. 

 

På dagen fik vi mange flotte gaver og bidrag til udbygningen af Bassebjerg. Vi er meget glade for alt det vi har fået.

Vi skal også sige tak for alle de flotte taler der blev holdt.

 

Det er stadig muligt at få jubilæumsbogen - hvis du er medlem i Grib Skov Trop og ikke har fået den, så tag fat i din grenleder. Det er også muligt for ikke-medlemmer at købe bogen.Skriv da til spejder-gst-@-gribskovtrop.dk

 

Billeder fra jubilæumsfesten

 

Grib Skov Trops Jubilæumsbog

I anledningen af Grib Skov Trops jubilæum blev der skrevet en flot jubilæumsbog.

Bogen er givet til alle medlemmer af Grib Skov Trop og kan købes af ikke-medlemmer.

 

Her kan du hente de førte 33 sider af bogen med introduktion til Grib Skov Trop

Jubilæumsbogen

Grib Skov Trop fejrer 25års Jubilæum

Indbydelse til 25års Jubilæum i Grib Skov Trop lørdag d. 9. juni 2012 kl. 17.00


Siden den spæde begyndelse i kælderlokalet på Nødebo Kro er Grib Skov Trop blevet 25 år ældre, nu med egen hytte med græs på taget og er Danmarks største spejdergruppe.

Det vil vi gerne fejre og håber at ser Jer/dig til middag og fest! (inkl. ledsager)

Pris: 50 Kr. for middag. Drikkevare kan købes.

Der er underholdning for både børn og voksne. Der vil være mulighed for overnatning. (selvfølgelig i telte)

Program og praktiske oplysninger

Program
TidBegivenhed
17.00Formanden byder velkommen til Jubilæumsfesten
17.15

Der er aktiviteter og rundvisning på Bassebjerg

Museumsvognen åbner sin udstilling

Der er svævebane, spejderkarrusel og meget andet for ulve, stifindere og spejdere.

19.00

Middag i telt på boldbanen

Ole Lumholt er toastmaster under middagen. Indlæg aftales på forhånd med Ole. (ole.lumholt@email.dk)

21.00

For børn, ulve, stifindere er der underholdning på 1. sal af Bassebjerg.

Herefter mulighed for at se film på storskærm

21.30Musikken starter i teltet
24.00DJ for dem der stadig vil danse
01.00Natmad

Praktiske oplysninger

Deltagere

Jubilæumsfesten er for alle medlemmer af Grib Skov Trop og deres familie. Vi håber også at se tidligere ledere, gruppestyrelsesmedlemmer, venner af gruppen og gæster fra spejdergrupper fra nær og fjern.


Festen er både for børn og for voksne. For børn vil der mulighed for sove i patruljelokalerne på 1. sal, mens forældrene danser og hygger sig.

Vi forventer ca. 300 deltagere.

Telt:

Vi spiser i et stort telt på boldbanen. Der er gulv i teltet. Tag en ekstra trøje med, hvis aftenen er kølig.

Maden:

Vi serverer en 3 retters menu. Hertil kan der købes øl, vand og vin.

Toiletter:

Toiletterne på Bassebjerg kan benyttes, desuden opstilles der ekstra toiletvogn.

 

Ønskeliste

Vores største ønske i Grib Skov Trop er at få et stort samlingslokale. Vi ønsker at bygge til på Bassebjerg, så vi kan få et stort lokale, hvor vi alle kan være. 

 

Vi ønsker os derfor penge til projektet og har oprettet en jubilæumskonto til formålet:

Handelsbanken:  6300  7351358

Grib Skov Trops historie

Nedenfor er den korte version af Grib Skov Trops historie. 

Teksten er fra De Gule Spejderes 25års jubilæumsbog.

Til jubilæet udgiver vi en ny bog om Grib Skov Trop

 

Grib Skov Trop er stiftet 1. april 1987

En annonce i det lokale Nødebo blad "Kirke og Kro" orienterer om et stiftende møde for en spejdertrop i byen. Initiativtagere er tre tilflyttere fra København, Poul og Bente Wilcke samt Frank Junker. På første møde dukker ni interesserede unge op, hver bliver de forsynet med et rødt tørklæde med blå kant. Det er farverne fra den tidligere Heimdal division, hvor Poul var DC og tillige det fra "1. Nørrebro", hvor de tre tidligere var ledere. En af de ni ulve, Stinus Andersen, er nu 25 år senere TL for troppen. På mødet beretter Poul og Frank til de fremmødte forældre om planerne med at skabe den største spejdertrop i landet, bosiddende i landets største bjælkehytte.

Til en begyndelse kommer "Grib Skov Trop" til at holde møder i et lejet kælderlokale på Nødebo Kro. Lokalet indrettes i rigtig spejderstemning med rafter, birkestammer, hjemmelavede møbler og flot udsmykning. Alt skabes fra bunden, men gruppens fundament er til stede og er solidt forankret i gode traditionelle spejderværdier og traditioner. Gruppen vokser hurtigt og det bliver snart trangt i kælderlokalet, så drømmen om egen hytte på egen grund står stærkt.

Ambitionerne er utroligt store og gruppen køber i 1989 en grund på 5.500 m2 i udkanten af Nødebo med skoven som nabo. Området er et vildnis af alverdens træarter og tjørnekrat. Frank Junker tegner en bjælkehytte og en lidt skeptisk gruppestyrelse overtales til at påbegynde byggeriet. Budgettet er på 580.000 kr. og målet er at hytten skal stå færdig i Påsken 1993. Projektet er dog enormt, ender med at vare i over 12 år og budgettet er revideret flere gange gennem årene.

De ældste spejdere rykker allerede i 1990 permanent ned på "Grunden", hvor en gammel skurvogn bliver indrettet til patruljerum. Denne vogn følger senere ekspansionen til Frederiksborg Trop, hvor den stadig benyttes. Det forlyder, at der stadig er luft i dækkene.

Bassebjerg Blokhus
Første spadestik til byggeriet tages i 1991. Ved ceremonien graves en stor stålkiste ned i jorden lige midt i hytten. I kassen lægges et læderskind hvorpå alle spejdere skriver deres navne. Stammerne til byggeriet fældes i skoven og afbarkes af forældre med barkspader. Hytten bygges på traditionel nybyggervis, hvor stammerne lægges oven på hinanden og skæres til i facon efter den forrige. Vinduer og døre monteres i skinner, da det forventes at trykket vil reducere højden med 15 cm.

Søndag den 11. juni 1995 tager gruppen med en stor indvielse stueetagen i brug. Kælderlokalerne på kroen forlades og alle spejdere vandrer i optog fra Nødebo Kro med sækkepiber og Dannebrog i spidsen til den nye hytte. Ved indvielsen døbes hytten "Bassebjerg" efter det lokale lille "bjerg" inde i skoven 150 meter fra hytten. Forholdene er dog stadig primitive, men det at kunne rykke ind i hytten betyder utroligt meget. Der er ikke mange midler til byggeriet og det er vigtigt også at få bygget og udviklet hele området omkring hytten. F.eks. er der blevet bygget et stort flot amfiteater, lavet bålplads, boldbane o. lign. Og allerede i 1996 begynder resultatet af Bassebjerg at vise sig i et kraftigt stigende medlemstal.

I 1997 påbegyndes arbejdet med førstesalen. Det er et endnu større projekt end stueetagen, idet der er langt flere stammer og samlinger. Der opbygges 12 rum, heraf 6 patruljerum. Der indkøbes 5 store åse fra Grib skov, hvor de tre er i kraftig Douglas gran. De skal bære taget over det lange frie stræk. Poul Wilcke og Torben Karlsson er i spidsen for det lille flittige byggehold, der mødes hver tirsdag og søndag for at bygge. Sven Andersen er i hele perioden byggeleder for hytten. I påsken 2002 står en enorm skorsten færdig og der kan endelig lægges græs på taget. Efter en forrygende dag er 30 tons græstørv af en hårdtarbejdende flok slæbt op på taget. Byggeriet af den 350 m2 store hytte af 3300 meter stammer har taget et stort antal timer, men det er dette byggeri, der med al den medfølgende aktivitet og sammenhold som dette skaber, der i den grad har været drivkraften bag Grib Skov Trops udvikling, fremskidt og succes. Efterfølgende er der kommet et skønt 50 m2 værksted også i hele stammer og med græs på taget samt et 80 m2 opbevaringsskur til.

Konditoriet
Byggeriet af hytten kræver hurtigt mange penge, så kreative kræfter finder i 1991 på at starte et konditori på Hillerød Kræmmermarked. Med store ambitioner, dog uden helt at vide hvad man går ind til, går gruppen i gang med arbejdet omkring konditoriet. Under meget primitive forhold serveres kaffe, lagkage og skærekage. Konditoriet bliver en stor succes og efter 4 dages hårdt arbejde kan kræmmermarkedsudvalget overrække en flot portion penge til gruppestyrelsen. Det første år bliver det til 39.000 kr. Konditoriet er i dag blevet et fast årligt indslag og er en begivenhed, der kendetegner gruppen. Stemningen på Konditoriet er helt speciel, hvor det virkelig vises hvad man kan opnå med organiseret samarbejde. Der stilles et stort flot cirkustelt op, massevis af borde og stole, gode køkkenfaciliteter og den store flotte runde disk, der er bygget til at passe flot ind i teltet. Der sælges over 5000 kopper kaffe og hundredvis af skærekager og lagkager. Ulve og stifindere rydder af bordene og vasker op og de store spejdere holder nattevagt. Indtægten fra Konditoriet som er steget siden det første år, har bidraget med næsten en million kroner til gruppen.
Gruppen bliver også involveret i genbrugsindsamling i Allerød, hvor der indsamles genbrugsting 10 gange årligt. Dette er nu gruppens største indtægtskilde.

Gruppen vokser
Grib Skov Trop fik den bjælkehytte som de tre initiativtagere drømte om på det første møde, og drømmen om den store spejdertrop blev også indfriet. Fra de ni ulve der startede i 1987 voksede gruppen stille og roligt indtil Bassebjerg stod klar. Det store arbejde med at få bygget en enorm spejderhytte og få bygget en lang række fast traditioner og værdier op begynder at give afkast. Betydningen af den synergi effekt der er ved alle aktiviteter i gruppen er tydelig. I 1998 stiller 25 spejdere til årets Sct. Georgsløb, hvor patruljerne bliver nr. 1, 2, 3, 4 og 5. Samme år deltager 27 spejdere i LPT. I 2001 deltager 107 ulve, stifindere, spejdere, ledere og hjælpere i sommerlejren til Bornholm. I 2006 når medlemstallet i gruppen 200 og borgmesteren i Hillerød overrækker en spejderdolk til spejder nummer 200. Siden når medlemstallet op på 240, hvoraf ingen er under 7 år. Det sætter naturligvis helt specielle krav til især flokken, der i flere perioder rummer over 60 ulveunger. Spejdertroppen har i mange år kørt med 6 spejderpatruljer og tæller nu 8 patruljer med 72 spejdere.

Selv om gruppen er vokset gennem årene og der naturligt har været store udskiftninger blandt lederne, bliver der gjort meget ud af at bevare ånden i Grib Skov Trop. Grib Skov Trop holder meget fast i gode traditioner da traditioner er vigtigt i spejderarbejdet. Det daglige spejderarbejde bygger på det grundlæggende spejderarbejde med fokus på friluftsliv, håndværk og handlingsprægede aktiviteter.

Traditioner
Der lægges meget vægt på at nye generationer af ulve, stifinder, spejdere og pionerer oplever de samme traditioner. Den årlige juletur går i mange år til Gilwell hytten, men gruppen vokser sig for stor og turen går nu hovedsageligt til Colleruphus i Holte. Hvert år holdes der oprykning ved "Den gamle eg" lidt uden for Nødebo. Her opleves den skønne spejderstemning på sit højeste og det er tydeligt at den fantastiske idéramme der ligger bag ulve, stifinder og spejderarbejdet virker. Først ved ulvenes optagelse i Seone koblet. De ældste ulve drager over til stifinderne og ved en spændende indianerceremoni optages de i Sortfodsstammen. De ældste stifindere rykker op til spejderne, hvor de skal bryde ind i kæden hos de store stærke spejdere. Hver enhed har naturligvis et hemmeligt ceremonisted i skoven, hvor det årlige Sct. Georgsbudksab oplæses og spejderløftet aflægges.
En spændende tradition er spejdernes årlige tømmerflådesejlads over Esrum sø. Hver patrulje klargør selv deres tømmerflåde med 8 olietønder og stort vikingesejl. Derefter går konkurrencen ud på at nå længst nord eller sydpå alt efter vindretningen. Dette er solidt spejderarbejde når det er bedst.
Det er også blevet fast tradition at tage på fælles sommerlejr til Bornholm ca. hvert fjerde år. Den lange rejse og den specielle natur gør altid disse lejre til store oplevelser.

Flere af troppens mest mindeværdige sommerlejroplevelser er knyttet til vandaktiviteter. 1992 afholdes sommerlejren på Kulsø lejren. Lejren huskes især for at spejderne krydser Skive fjord i en hjemmebygget pamhule båd. (Båd bygget af bøjelige grene og presenning) Grib Skov Trop bygger den første pamhule båd på sommerlejren i 1990 og kalder denne for Dykand. Det er efterfølgende blevet bygget mange Dykænder i gruppens historie. At spejderne kaster sig ud i at krydse Skive fjord i en båd som denne og efterfølgende ser EM finale i fodbold hos en flink bondemand på hvis bred båden lander, er meget sigende for den måde gruppens tilgang til udfordringer er. Altid sættes nye spændende mål og udfordringer op. Sommerlejren i 1998 går til Sverige hvor spejderne sejler på hjemmebyggede tømmerflåder ned af Nissan elven. Spejderne får en stor oplevelse af at sejle på flåder med telt og bålsted. Undervejs er der naturligvis indlagt søslag mellem fartøjerne.

Senere samme sommer drager de ældste spejdere og pionerer på endnu en sommerlejr, denne gang til Grønland. Grøndlandsturen er starten på jævnligt tilbagevendende udenlandsture for spejderne. I 2000 bliver det til 14 spændende dage i Californien, USA. Sommeren 2003 er 41 spejdere og pionerer i Skotland. Vandretur i Norge i 2005. Schweiz  besøges i 2006 og tropslejren går til Island i 2008.

Stifinderstammen har navnet Sortfødderne. I de første år overnattede stifinderne i små hjemmelavede tipier, der desværre ikke var tætte. Senere er det lykkedes at købe to store prærieindianer tipier, der hver kan rumme 15 stifindere.

Klokkedam og Roverklanen
Grib Skov Trop køber i 1999 den lille turhytte Klokkedam beliggende ved Klokkekilde ikke langt fra Buresø ved Slangerup. Klokkedam er en skøn lille bjælkehytte bygget af rovere i 1. Absalon Trop i 1958. Hytten er oplagt til patruljeture og den bliver flittigt brugt. Stifinderne anvender den nu også til et årligt arrangement.

I 1999 dannes gruppens roverklan, der tager navn efter den kilde som hytten Klokkedam ligger tæt op af. Klokkekilde Roverklan har stor betydning for gruppens aktiviteter, men også for De Gule Spejderes. I foråret 2004 køber klanen en skøn og flot beliggende gammel spejderhytte Valhal lidt uden for Farum. Valhal er oplagt til trops og patruljeture. I 2003 får klanen skøde på et stykke jord udenfor Hillerød og igangsætter her "Frederiksborg Trop". Roverklanen sørger for økonomi til at et byggehold med Poul Wilcke i spidsen kan opføre et flot bindingsværks hus. I 2006 køber roverne en spejderhytte i Gørløse. Her igangsættes "Kong Valdemar Trop" og i 2009 lejes et skovlløberhus i Gurre, hvor "Ravnetroppen" stiftes.

Grib Skov Trops værdier
De store drømme og visioner har altid været til stede i Grib Skov Trop. Gruppen har altid givet sig i kast med mange store og vilde projekter og det er nok den "galskab" og vildskab som er grunden til de mange børn og voksnes store glæde ved spejderlivet og gruppens succes og vækst. Spejderliv skal være sjovt, vildt, sprudlende, anderledes og skørt.

I gruppens helt store medlemsmæssige vækstår fra 1995 og frem, har kunsten været at holde fast i de traditioner og værdier som ligger til grunds for hele gruppens eksistens. I spejdergrenen, hvor de endelige spejderværdier fasttømres og forankres, har det altid ligget tropsledelsen meget på sinde at arbejdet har udsprunget fra det oprindelige arbejdsgrundlag. Spejderarbejdet må aldrig udvandes og forsimples i den tro at man derved glæder masserne og derved tiltrækker medlemmer. Gruppens succes og den store tilgang af medlemmer skyldes, at man grundlæggende altid har troet på kerneværdien i De Gule Spejderes arbejde og ikke har veget fra dette. Programmet er overlevelsesture, vandreture i Danmark og i udlandet, tømmerflådesejlladser, o-løb, lejrsport, woodcraft osv. Helt grundlæggende spejderaktiviteter. Der bliver stillet krav til den enkelte spejder, arbejdet er bygget op omkring konkurrencer og der slækkes ikke på forventningerne. Hvis man kunne gå 100 km på 36 timer i 1950’erne for at få et vandreskjold, så skal man også kunne det i dag. Hvis man kunne sove i bivuak i bidende frostvejr i marts måned i 1991, så kan man det også i dag. At det har virket er tydeligt. Medlemstallet er rekordhøjt og de unge mennesker, der har været igennem deres spejdertid i troppen, har fået meget med i livets rygsæk og har et unikt tilhørsforhold til gruppen.

Grib Skov Trops lederstab er kendetegnet ved stabilitet. Flokken har gennem alle år kun haft tre flokledere og der har ikke været udskiftning af trop, stamme eller flok leder gennem de seneste otte år.

DEL PÅ:

Jubilæumsmærke

Lederne i Grib Skov Trop

Tropsleder
1989-1994    Poul Wilcke
1994-1995    Jan Lassen
1995-2000    Poul Wilcke
2000-            Stinus Andersen

Stammeleder
1987-1989    Poul Wilcke
1989-1994    Frank Junker
1994-1999    Ole Lumholt
1999-2001    Poul Wilcke
2001-            Leif Høivang

Flokleder
1987-1989    Frank Junker
1989-1996    Torben Petersen
1996-            Bente Wilcke