Når man dyrker friluftsliv, er det vigtigt at udstyret er i orden. Dette ikke kun på de længerevarende ture, hvor man er afhængig af sit udstyr, men i høj grad også i det daglige spejderarbejde.
Praktisk og fornuftig beklædning er et must.
Men hvad er godt udstyr?
Det er vigtigt at ens udstyr passer til den aktivitet, man vil lave. Det behøver ikke være dyre mærkevarer, der kan findes gode billige alternativer. Dog er der helt basale retningslinjer, man skal følge, som at tilpasse udstyret til sted og årstid.
Vi ledere i Grib Skov Trop ser vi desværre at det ikke altid er at spejdernes udstyr er i orden. Det kan gå ud over en god oplevelse. Det kan være at soveposen er for kold, rygsække, der giver ondt i ryggen og sko der giver vabler. Til møderne ser vi, at spejderne kommer i for "pænt" tøj, som ikke kan tåle at være udendørs i det danske vejr.
Vi vil her give et par gode råd til køb at udstyr. Købet af grej varierer meget med hvilken alders gruppe det er til. Hos ulvene skal tøjet ikke udsættes for ligeså hårde strabadser på turene, som for spejderne, og ulve vokser hurtigt fra deres tøj.
Generelt anbefaler vi, at det først er i spejderalderen at I skal begynde at købe det dyre udstyr - men brug nogle af rådene i denne artikel til at købe godt billigt udstyr.
Det praktiske og gode spejdertøj koster nødvendigvis ikke en formue. Man kan købe mærkevarer som Fjällräven bukser og jakker fra North Face og Arc’teryx. Men der findes rigtigt gode alternativer. F.eks. I Specialbutikken, der ligger i Industrikvarteret, ved siden af Suzuki, kan købes gode Kansas bukser - både korte og lange. De fås endda i den rigtige kaki farve. Og Kansas har det hele i børnestørrelser. (det kan dog godt være de skal bestilles hjem) Men I stedet for at give 1.000 kr. for et par Fjällräven kan man få busker til 200 kr., som næsten har samme gode egenskaber. Vi fraråder jer at købe militær bukser - det passer bestemt ikke til spejderuniformen.
For de store spejdere er det godt med et par rigtige vandrebukser. Vandrebukser skal være lette, og man skal kunne bevæge sig i dem. Til det danske klima og til fjeld klima er Fjällräven og Norrøna gode mærker. De er udviklet til koldt klima, hvor mange andre mærker er til tropisk klima. Disse mærker er dog dyre, men lignende billigere bukser kan fås i friluftsbutikker. Bukser med aflynelige ben kan anbefales. Cowboybukser er ikke godt, da de er tunge og stive og i tilfælde af regn, bliver de aldrig tørre.
Overtøjet er også meget vigtigt. I mange tilfælde kan en god fleece trøje være tilstrækkelig, specielt hvis det er en såkaldt windbreaker. En vindtæt fleece, hvor der en membran, der gør den vindtæt. Ved valget af fleece skal man være opmærksom på kvaliteten. De første spejderjakker vi købte var ganske fine, men de kunne ikke holde til vores brug, og gik hurtigt i stykker. Vi bruger nu jakker fra Häglöfs.
Ud over fleece jakken skal man have en skaljakke - en vind og vandtæt jakke. Dette kan være med goretex membran eller en anden membran. Læs om "flerlags systemet" på Friluftslands hjememside.
Vandrestøvlerne skal være i orden. Dvs. at det er med stiv sål. En Vibram sål er et godt kendt mærke. Hvis sålen er blød, bliver man meget træt i fødderne, når man går i terræn. Støvlerne kan være af læder eller kunststof med Goretex. Der er meget individuelt, hvad folk anvender her, men de skal være vandtætte. Støvler skal ikke gås til, men passe fra starten. Dog er det vigtigt, at man har gået ture i dem inden man for alvor skal ud og gå. Så derfor: Ingen helt nye vandrestøvler på vandretur. Gode vandrestøvler holder længe - mine egne vandrestøvler er over 10 år gamle - men holder stadig mine fødder tørre og uden vabler.
Som indersok anvendes en strømpe af kunststof (ikke bomuld) og sokken skal være i uld og være i rigtig størrelse. Dette bevirker, at man har tørre fødder. Her findes et utal af producenter og ligeså mange personlige meninger. En anden mulighed er at købe særlige vandre sokker fra f.eks. Falke. Det er vigtigt, at man har prøvet støvler og sokker af, for det vil være meget ærgerligt ikke at kunne være med pga. af en kæmpe vabel.
Når man vælger rygsæk, (og man skal pakke i rygsæk), skal man være påpasselig. Man skal vælge en med stiv ryg, bæresele til hofter, og den skal være i rigtigt størrelse. Det er rart, hvis man kan løfte toplåget og at det er let at komme til sidelommer osv. Der findes et utal af producenter og mærker, men man skal holde sig fra de billige. I ulve og stifinder alderen er det OK med en billig rygsæk, men når spejderen er 14 år og er ved at være udvokset, så køb en rigtigt god rygsæk man kan få glæde af i mange år fremover.
Endelig er der soveposen. Da det kan blive lidt koldt om natten om foråret og om efteråret, når vi er på tur, skal posen være af en rimelig kvalitet. Her kan der vælges mellem dun og syntetisk fiber. Begge dele har sine fordele. Køb en sovepose i en friluftsforretning, og undgå knald tilbud fra Bilka eller Harald Nyborg. Hvis soveposen er tynd giver en lagenpose et par ekstra grader, og denne kan laves billigt af noget tyndt stof. En lagenpose bevirker også, at man ikke behøver at vaske sin sovepose så ofte, hvilket forlænger levetiden.
Hertil kommer lommelygte, kniv og andre "gadgets".
Køb f.eks. en god diode pandelampe og en mindre lommelygte. Det er ikke nødvendigt med en kæmpe Maglite. Og diodelamper, der virker fint til brug i teltet, kan købes i Fakta til 30 kr.
Hvor kan du købe udstyret?
Der er et rigt udvalg af butikker, der handler med tøj og grej også på nettet.
Nogle butikker giver en rigtigt god kundeservice og er gode til at forklare om produkterne og hvilke behov de afdækker, mens andre ikke aner hvad de sælger. Et råd kan være at gå i Friluftsland eller Fjeld og Fritid først og få en masse gode råd, og så måske købe et billigere mærke i en af de mindre butikker. Spejdersport forhandler også mange gode produkter, men de er ikke altid lige så gode til at rådgive kunderne.
Godt og praktisk tøj kan også købes i "Specialbutikken" og andre byggemarkeder, som handler med arbejdstøj.
Hvor kan du læse mere:
www.friluftsland.dk - se deres udstyrs guider
www.friluftslageret.dk - Klik på "tips og trix"
Spørg endelig os ledere til råds. Alle gren ledere har erfaringer med hvad der er godt til de forskellige aldersgrupper.
Lederne - v. Stinus Andersen
(vi får 20% rabet i Hillerød)
(få 10% i spejdersport ved at få rabat kort hos vores kasserer)